Bekentenis

Ik wil in deze blog mijn verhalen met anderen delen, maar er zit nog wat anders achter. Ik heb een boek geschreven en wil dat uitgeven. Klinkt makkelijk, maar blijkt moeilijk. Er worden zoveel romans geschreven – schrijven is een besmettelijke ziekte die vooral vrouwen van mijn leeftijd treft – dat uitgevers door de bomen het bos niet meer zien. Je moet, wil je door een van de bekende uitgevers serieus genomen worden, op een of andere manier bij hen op het netvlies komen. Je manuscript wordt nauwelijks ingekeken als je niet al zichtbaar bent, liefst op social media. Begrijpelijk, ze hebben gewoon de man(!)kracht niet om de hele ‘slush pile’ door te werken. Ja, mankracht, ook hier meer mannen dan vrouwen, maar lang niet zo erg als binnen de natuurkunde, hoop ik.

 

Maar goed, ik ben deze blog dus begonnen in de naïeve hoop dat het viraal gaat en in de wat reëlere hoop dat jullie zo door mijn teksten getroffen worden dat je ze met anderen wilt delen. Wie weet is er dan een lezer die connecties heeft met de redacteur die mijn boek gaat uitgeven.

 

De rest van dit verhaal is vooral voor de redacteur die ik zoek: Het gaat voorlopig om twee boeken – met nog twee andere in de maak – de ene is een roman ‘Een goede moeder sterft’, de ander een dichtbundel ‘Dichten, geloven en ander sentimenteel gedoe.’ De roman heeft in totaal zo’n 100 000 woorden en is een aantal keren herschreven met terugkoppeling van Inge Schouten bij de masterclass van de Querido Academie en Lineke Eerdmans, die het manuscript tot twee maal toe heeft beoordeeld. Ik weet dat ik er nog net niet ben en ik wil de volgende ronde ingaan met iemand die zich aan mijn boek wil committeren en die mij wil helpen het juiste evenwicht te vinden tussen mijn emoties en mijn ratio. De materie waarover ik schrijf ligt me na aan mijn hart en dan is het moeilijk om in te schatten hoe mijn woorden op lezers overkomen.

 

‘Een goede moeder sterft’ gaat over twee vrouwen. De oudste raakt – na wat slappe pogingen moeder te worden – haar dochter kwijt. Daardoor verliezen ze beiden zichzelf; de ene aan een nieuwe man en de ander aan een nieuwe moeder. Na een lange scheiding proberen ze elkaar en zichzelf terug te vinden.

 

PROLOOG – Een goede moeder sterft.

Je bent weg. Toch voel ik je verwijt. Ik wil je terugroepen, je duidelijk maken dat ik echt niet anders kon, dat ik van je houd ondanks alles. Ik lig in mezelf gevangen; mijn verlepte lijf en mijn tollende gedachten die geen uitweg vinden. Mijn stem kan ze niet verwoorden, mijn handen kunnen ze niet schrijven; ik kan ze alleen nog naar je toe denken.

Ik zit met jou in mijn hoofd, gevangen in het hiernamaals waartoe ik veroordeeld ben. Dat mag toch geen hel zijn? Je bent mijn dochter. Alsjeblieft, laat me zo niet sterven.

 

In ‘Dichten, geloven en ander sentimenteel gedoe’ staan gedichten die ooit in ‘Een goede moeder sterft’ stonden. Verder gaat het om een aantal ultrakorte verhalen, pogingen tot geloof en een aanverwante teksten.

 

INLEIDING – Dichten geloven en ander sentimenteel gedoe

Deze bundel hoort bij mijn roman ‘een goede moeder sterft’. Hierin beschrijf ik de onmacht van een vrouw in haar poging een moeder te zijn. Om de gevoelens van de lezer de ruimte te geven, heb ik mijn gevoelens uit het verhaal geschreven en ze in de vorm van gedichten, belijdenissen en verhaaltjes gebundeld. Het verbindende thema is de worsteling om goed te zijn, maar ook de worsteling om te aanvaarden dat je het niet alleen kunt. Dat je zelf een moeder, een partner of okay … desnoods een therapeut nodig hebt.

Die worsteling is voor mij een vorm van geloven.

One Reply to “Bekentenis”

 1. Hallo Alice, wat mooi dit allemaal! En ja, ik heb contact met een uitgever… dat komt omdat mijn kinderboek daar op dit moment wordt uitgegeven!
  Dus: de uitgever is Kirjaboek, een zogenaamde printen on demand uitgeverij.
  Linda Holla is daar de uitgeefster, een erg aardige vrouw die goed et je meedenkt!
  Wie hebben er erg goede ervaringen mee, gaandeweg het proces van donsboekje uitgeven.
  Het adres is: Kirjaboek, Hanebalk 2 in Hoogwoud (boven Alkmaar).
  Telefoon: 0226-314119.
  Email: info@kirjaboek.nl
  Website: Kirjaboek.nl

  Oh ja, zet mij graag kopje mailinglijst.
  Warme groet, ga zo door,
  Walter (je weet wel, van Doe)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *