Koningsdag

Rond Koningsdag is er altijd de vraag: Willen we een monarchie zijn, of toch liever een republiek? Volgens het NRC is de grote meerderheid van de Nederlanders voor de monarchie. Wat opvallend is, is dat de meerderheid groter is bij de gevestigde partijen – zelfs bij D66 en GroenLinks – dan bij de PVV en FvD. Dat zal waarschijnlijk iets met de kosten te maken hebben. Alsof de steeds  terugkerende kosten van presidentsverkiezingen niet ook de pan uitrijzen.

Ik dacht zelf dat het me niet veel uit zou maken, een president of koning, maar toen kwam Ward met het idee dat we toch ook gewoon een staat zonder monarch en zonder president konden zijn. De ceremoniële functies van de koning zouden we dan onderling verdelen.

Ik zie geen heil in presidenten zoals Trump of Macron. Als je naar hen kijkt, lijkt ons koningshuis een mooi alternatief. Maar realiseren we ons wel dat het tegen de rechten van de mens is om de vrijheid van een heel gezin – een hele familie zelfs – op te offeren aan ons staatsbelang. Als een ouder haar kind in Amalia’s keurslijf zou dwingen, dan zouden we er de jeugdzorg op afsturen, toch?

En de feestelijkheden rond Koningsdag? Ach, daarvoor bedenken we een andere Samen Gezellig Dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *